Article Image

Crveno upozorenje Svjetske meteorološke agencije

 

Napori za preokretanje trenda globalnog zagrijavanja su nedovoljni.

UN-ova agencija za meteorologiju izdala je “crveno upozorenje” o globalnom zatopljenju, a kao razlog navodi rekorde potučene u 2023. godini: od razina emisija stakleničkih plinova, preko temperatura zraka i vode na kopnu te otapanja glečera i leda na moru.

Kako piše Klimatski portal, u izvješću “Stanje globalne klime”  Svjetska meteorološka agencija navodi da je ugrožen svjetski cilj ograničavanja globalnog zagrijavanja na više od 1,5 stupnjeva Celzijusa u odnosu na predindustrijske razine, prenosi agencija AP.

Naime, iako je 2023. bila nešto ispod 1,5 stupnjeva – točnije na 1,48 °C iznad predindustrijskih razina – zadnjih je 12 mjeseci taj limit premašen.

Copernicus Climate Service izmjerio je da je srednja godišnja temperatura od ožujka 2023. do kraja veljače 2024. je bila prosječno 1,56 °C iznad predindustrijskog doba. Ovaj rekord registriran je prvi put u povijesti mjerenja prošlog mjeseca, kada je 12-mjesečni prosjek iznosio 1,52 stupnja iznad predindustrijskog doba.

 

Pozitivni trendovi ipak rastu

Svjetska meteorološka agencija  također priznaje da nadu pruža povećanje kapaciteta obnovljivih izvora energije iz vjetra, solara i hidroenergije. Porastao je gotovo 50% od 2022. godine, dosežući ukupno 510 gigavata.

Porasla su i ulaganja u rješenja za klimatsku krizu i iznose oko 1 posto svjetskog BDP-a. Međutim, to je još uvijek debelo ispod potreba i to barem šest puta.

“Globalni rast financiranja u 2021./2022. uglavnom je proizašao iz značajnih povećanja ulaganja u čistu energiju u samo nekoliko geografskih područja; Kina, SAD, Europa, Brazil, Japan i Indija zajedno su zaslužni za 90% povećanja sredstava. Ostala područja, uključujući mnoge zemlje koje su ranjive na klimatske promjene, i druge važne sektore – na primjer, poljoprivredu i industriju – ostaju u zaostatku, primajući malo nedostatno financiranje s obzirom na njihov značajan potencijal za ublažavanje [posljedica klimatskih promjena].

Nadalje, nova tehnologija ublažavanja klimatskih promjena, uključujući pohranu energije u baterijama i vodik, tek počinje privlačiti privatna sredstva i još uvijek se mora proširiti”, navodi Svjetska meteorološka agencija.

Share

generic share