Article Image

Štetno sunčevo zračenje

Sunce je izvor života, ali i bolesti jer brojke ne lažu!

Alarmantno povećanje raka kože direktna je posljedica sve tanjeg ozonskog omotača, ali i neodgovornog ponašanja mnogih od nas. Nažalost, pravilna zaštita kože često pada u drugi plan.

 

Ultraljubičasto zračenje

Dijeli se na tri djela: UVA, UVB i UVC.

UVC je najjači tip zračenja, ali mu ozonski omotač i atmosfera u potpunosti blokiraju prodor zraka pa ne dospijeva doći do površine Zemlje, pa tako niti do naše kože. Zbog sve tanjeg ozonskog omotača, filtriranje UVA i UVB zračenje sve je lošije pa ono sve lakše prodiru kroz atmosferu. I čini nam zlo: opekline, alergije, oštećenja vida i karcinomi kože sve su češći.

 

 

Postoji li uopće sigurno uživanje na suncu?

Apsolutna zaštita od Sunca ne postoji jer štetni učinci UV zračenja ne ovise samo o količini izlaganja Suncu, već i o osjetljivosti kože pojedinca. Već znate, što je osoba svjetlije puti više je izgleda da će zadobiti opekline. Općenito, liječnici savjetuju sredstva s visokim zaštitnim faktorom – ništa ispod 30 SPF , sunčane naočale i pokrivala za glavu širokog oboda te obavezno izbjegavanje sunca između 11-16h!

 

Važno je znati!

Dvije su nepobitne činjenice koje morate zapamtiti: sunčanje bez oštećenje kože je nemoguće i negativni učinci UV zračenja akumuliraju se tijekom cijelog života! Kod UV zraka važi pravilo ukupnog primitka zračenja. To znači da se zračenje primljeno ove godine zbraja sa onim primljenim u prošlosti. Ukoliko ga je „previše“ dolazi do oštećenja DNK i ozbiljnih posljedica…

Zato, od danas ne zaboravite svakodnevno provjeriti vrijeme.net bioprognozu s prikazom indexa UV zračenja!

Share

generic share